Czy można poczuć się jak we Francji nie będąc w niej?
Przyjazd
Wyjazd

Czy można poczuć się jak we Francji nie będąc w niej?

12 września 2021

Odpowiedź brzmi: tak, ale trzeba spełnić kilka warunków. Na pewno przydadzą się prace artysty-malarza, piosenki śpiewane po francusku, a do tego żabie udka i crème brulle.

Składnik numer 1: artysta malarz

Janusz Gajowiecki pochodzi z Tuczna, ale równie bliska jest jemu Francja. To państwo, które zajęło szczególne miejsce w jego sercu. Pasję, a nawet jak sam to podkreśla, miłość do niej ukazuje w swoich pracach. Część z nich zaprezentował na spotkaniu 10 września w Arche Hotel Piła pod hasłem: „Łączymy smaki – odkrywamy… Francję”.

Artysta był jednym z głównych bohaterów podczas naszej podróży do Francji. Co więcej, jego dzieła stworzyły niezapomniany klimat, który mimo tak wielu kilometrów dzielących Piłę od Paryża, zabrał nas i naszych gości niemal pod wieżę Eiffla.

Składnik nr 2: muzyka

A jak muzyka to tylko w języku francuskim. Przyprawą, która dodała naszemu spotkaniu jeszcze więcej smaku był występ lokalnego wokalisty, również wielkiego miłośnika Francji – Przemysława Siciarza.

Jego mocny głos i znane nuty kołysały publiczność, która nie omieszkała śpiewać wspólnie z artystą.

Składnik nr 3: fotografie

Na paryskie ulice zabrał nas natomiast Damian Sidorski, który kocha fotografię, a także podróże. Podczas naszego spotkania podzielił się z nami fotorelacją z Francji. Czarno-białe zdjęcia charakterystycznych miejsce, okazały się doskonałym uzupełnieniem artystycznych doznań.

Składnik nr 4 : jedzenie

O to zadbaliśmy już my, czyli nasza obsługa kelnerska i Szef Kuchni. Dla gości przygotowaliśmy degustację francuskich win wraz z ich opisem, a także pyszności rodem z Francji. Na stole znalazły się m.in. żabie udka i słynne desery, a wśród nich. crème brulle.

Składnik nr 5: ludzie

Bez naszych gości to wszystko nie miałoby miejsca. Wydarzenie miało charakter otwarty, wzięli w nim udział przede wszystkim mieszkańcy Piły i okolic. Wśród nich nie zbrakło lokalnych artystów, a także miłośników Francji z Towarzystwa Przyjaźni Polsko-Francuskiej w Pile.

Łączymy Smaki – Odkrywamy…

To początek kulinarno-artystycznych podróży, na które zamierzamy zapraszać Państwa do naszego hotelu. W planach już kolejne kraje do zwiedzania. Zapraszamy do śledzenia naszego fanpage i strony internetowej, gdzie na bieżąco informujemy o wydarzeniach.

Au revoir

Zobacz na mapie

Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania oraz możliwość zmian ustawień plików cookies znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Arche S. A., ul. Puławska 361, 02-801, Warszawa Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności). Zmiany ustawień plików cookies możesz dokonać w ustawieniach.

Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Pliki cookies niezbędne do funkcjonowania strony

Pliki cookies niezbędne do działania usług dostępnych na stronie internetowej, umożliwiające przeglądanie ofert, dokonywanie rezerwacji, wspierające mechanizmy bezpieczeństwa m.in: uwierzytelnianie użytkowników i wykrywanie nadużyć.

Pliki cookies analityczne

Pliki cookies umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania przez użytkownika ze strony internetowej w celu optymalizacji jej funkcjonowania, oraz dostosowania do oczekiwań użytkownika,

Pliki cookies marketingowe

Pliki cookies umożliwiające wyświetlanie użytkownikowi treści marketingowych dostosowanych do jego preferencji, oraz kierowanie do niego powiadomień o ofertach marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom, obejmujących informacje dotyczące produktów i usług administratora strony i podmiotów trzecich.

Twoje preferencje nie zostały jeszcze zapisane